Kuchnia Kierowcy

[ŚWIĘTA] Pomieszane jak groch z kapustą

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1,5 kg kiszonej kapusty
400 g łuskanego grochu
50 g suszonych grzybów
4 duże cebule
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie.
2. Kapustę dobrze odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać dwa razy w zimnej wodzie, a potem odcisnąć). Pokroić. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości (w zależności od kapusty może to trwać 45 minut do nawet 1, 5 godziny).
3. Od czasu do czasu mieszać i w razie potrzeby dolewać wody. Ugotowaną kapustę odcedzić.
4. Dodać ugotowany groch, pokrojone drobno ugotowane wcześniej suszone grzyby i podsmażoną na oleju posiekaną cebulę.
5. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Jeszcze gorącą kapustę, przełożyć do słoików, od razu zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygną, wstawić do lodówki. W takiej postaci mogą czekać nawet kilka tygodni.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja