Kuchnia Kierowcy

Pierniczki drivera

  
Autor - Anira
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

2 torebki przyprawy do piernika
1 kostka margaryny Palmy
1 łyżka kakao
3 duże łyżki powideł śliwkowych
3 jaja
4 szklanki mąki wrocławskiej (ewentualnie tortowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuścić w garnku, dosypać łyżkę kakao, wymieszać. Dodać cukier, miód, przyprawę i znów wymieszać. Dodać powidła i wymieszać po raz trzeci.
Odczekać do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodać 3 całe jajka, łyżeczkę sody i 4 szklanki mąki ( zależnie od rodzaju mąki można jej dodać nieco więcej, aby ciasto było lite).
Tak przygotowane ciasto odstawić na 24 godziny do lodówki uprzednio nakrywając je folią, aby uniknąć dostępu powietrza.
Po upływie doby ciasto rozwałkować, wykroić figurki jakie kto lubi.
Piec 7 -10 minut ( w zależności od grubości ciasta, najlepiej jest rozwałkować na ok. 4-5mm. grubości) w piekarniku nagrzanym do 170"C.
Pierniczki mają miłą, szarobrązową, asfaltową barwę, piękny korzenny zapach i mogą być przechowywane bez szczególnych warunków przez wiele miesięcy. Nie psują się i pozostają miękkie. Idealne do zabrania w trasę;)

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja