Kuchnia Kierowcy

BIGOS TRUCKERA

  
Autor - Anira
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

4 kg kiszonej kapusty
10 dkg grzybów suszonych ( namoczonych przynajmniej 2 godziny wcześniej)
2 średnie golonki
1kg mięsa wieprzowego
1kg kiełbasy lub tzw. okrawków
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2-3 kuleczki ziela angielskiego
majeranek
4 łyżki powideł śliwkowych lub 4 posiekane suszone śliwki
puszka pomidorów bez skórki
3 kostki rosołowe
2 cebule
1 łyżka oleju
zależnie od smaku 1 szklanka piwa lub 1 szklanka czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Kapustę włożyć do miski i zalać zimną wodą, wypłukać z nadmiaru kwasu, odstawić na godzinę zalaną ponownie zimną wodą i ponownie odcisnąć. Na dnie garnka ułożyć dwie golonki, obłożyć kapustą, wlać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Nałożyć warstwę kapusty, pokrojonej kiełbasy lub okrawków, następnie znów sztukę mięsa, a układać w taki sposób, by mięso było umieszczone w środku garnka, a kapusta je otaczałą. Dodać nadkrojone ząbki czosnku, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy według uznania, przykryć warstwą kapusty, na koniec dodać powidła lub śliwki na wierzch, po czym wlać piwo lub wino i wstawić na gaz. Gdy potrawa się zagotuje zmniejszyć gaz do minimium, delikatnie przemieszać i pozostawić na następne 2 godziny w spokoju. Po tym czasie wyjąć golonki i sztukę mięsa i rozdrobnić, by oddały smak.
Na łyżce oleju usmażyć na złoto dwie posiekane w kostkę cebule, dodać do potrawy i wymieszać. gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie, albo do chwili, gdy po uchyleniu pokrywki poczujecie niepowtarzalny zapach świąt.
Wekowanie w celu zabrania w trasę jest prostsze niż zazwyczaj, wystarczy napełnione gorącym bigosem słoiki odwrócić do góry dnem ustawiając je na kocu lub ręczniku, a następnie przykryć kocem lub innym grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane weki spokojnie wytrzymują 2 miesiące.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja