Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
Sól 1,5 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego 200 g letniej wody 400 ml mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej razowej typ 200 200 g (ja daję 100g mąki orkiszowej, 100g mąki pełnoziarnistej 3 zboża) suszone oregano 2 łyżeczki | |
Sposób przygotowania: | |
Przygotować sobie keksówkę (u mnie 11, 5cm x 31, 5cm). Ja wykładam ją papierem do pieczenia więc nie muszę już niczym smarować i obsypywać. Przepis na zakwas tu: http://www. kuchniakierowcy. pl/przepis_dla_kierowcy, zakwas_zytni_do_zurku_do_pieczenia_chlebow, 313. html Mąki (choć nie ma takiej konieczności) przesiewam przez sito a to co zostanie na sicie dodaję do przesianych mąk. Dodaję zakwas, oregano, sól, dolać letnią wodę i mieszam wszystko razem do dokładnego połączenia składników (drewnianą łyżką ale można i ręką). Przygotowane ciasto przełożyć do formy, zwilżyć dłonie i dokładnie wyrównać wierzch. Ja dodatkowo jeszcze posypuję ziarnami słonecznika, lekko przyklepuję żeby się potem dobrze trzymał po upieczeniu. Formę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 5h (nagrzewam piekarnik do 40st, po czym go wyłączam i wstawiam blaszkę z chlebem). Chleb powinien urosnąć do poziomu górnego rantu keksówki. Chleb (wyrośnięty) wstawiam do nagrzanego do 200st piekarnika, trochę piekarnik spryskuję wodą żeby wytworzyła się wilgoć i piekę 20 minut. Po tym czasie zmniejszam temp. Do 190st, ponownie spryskuję wodą piekarnik (i trochę chleb) i piekę kolejne 20 min. Po upieczeniu wyjmuję chleb na kratkę, zdejmuję otulający go papier i pozostawiam na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia. Piekąc chleby najczęściej korzystam ze strony smakowitychleb, stąd też pochodzi powyższy przepis (plus moje małe jakieś modyfikacje). |