Kuchnia Kierowcy

Razowiec na zakwasie (idealny również dla cukrzyków)

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Sól 1,5 łyżeczki
aktywnego zakwasu żytniego 200 g
letniej wody 400 ml
mąki żytniej razowej typ 2000 100 g
mąki pszennej razowej typ 2000 200 g
mąki orkiszowej razowej typ 200 200 g (ja daję 100g mąki orkiszowej, 100g mąki pełnoziarnistej 3 zboża)
suszone oregano 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Przygotować sobie keksówkę (u mnie 11, 5cm x 31, 5cm). Ja wykładam ją papierem do pieczenia więc nie muszę już niczym smarować i obsypywać.
Przepis na zakwas tu: http://www. kuchniakierowcy. pl/przepis_dla_kierowcy, zakwas_zytni_do_zurku_do_pieczenia_chlebow, 313. html

Mąki (choć nie ma takiej konieczności) przesiewam przez sito a to co zostanie na sicie dodaję do przesianych mąk. Dodaję zakwas, oregano, sól, dolać letnią wodę i mieszam wszystko razem do dokładnego połączenia składników (drewnianą łyżką ale można i ręką).
Przygotowane ciasto przełożyć do formy, zwilżyć dłonie i dokładnie wyrównać wierzch. Ja dodatkowo jeszcze posypuję ziarnami słonecznika, lekko przyklepuję żeby się potem dobrze trzymał po upieczeniu.

Formę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 5h (nagrzewam piekarnik do 40st, po czym go wyłączam i wstawiam blaszkę z chlebem). Chleb powinien urosnąć do poziomu górnego rantu keksówki.

Chleb (wyrośnięty) wstawiam do nagrzanego do 200st piekarnika, trochę piekarnik spryskuję wodą żeby wytworzyła się wilgoć i piekę 20 minut. Po tym czasie zmniejszam temp. Do 190st, ponownie spryskuję wodą piekarnik (i trochę chleb) i piekę kolejne 20 min.
Po upieczeniu wyjmuję chleb na kratkę, zdejmuję otulający go papier i pozostawiam na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia.

Piekąc chleby najczęściej korzystam ze strony smakowitychleb, stąd też pochodzi powyższy przepis (plus moje małe jakieś modyfikacje).

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja