Kuchnia Kierowcy

Śledzie marynowane, w marchewce

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

570g marchwi tj. dwie b. duże [waga: 516g po obraniu]
180 ml oleju
545g filetów śledziowych marynowanych - a la Bismarck [tj. śledzi w lekkiej zalewie octowo-korzennej] - waga przed obraniem filetów ze skóry

Sposób przygotowania:

Marchew zetrzeć na tarce na bardzo małych oczkach albo bardzo drobno poszatkować w malakserze.
Na dużej patelni albo w woku rozgrzać olej, dodać startą marchew i dusić na niezbyt dużym ogniu aż marchewka będzie miękka - trwa to ok. 10 minut. Ilość oleju należy regulować - marchewka nie powinna być sucha i się przypalać. Farsz marchewkowy należy wystudzić przed połączeniem go z rybą.

Płaty śledziowe obrać ze skóry i pokroić na niezbyt duże kawałki.

Uduszoną [i ostudzoną] marchewkę oraz śledzie układać warstwami w słoiku. Nie dodawać żadnych przypraw.

Śledzie powinny zostać odstawione do lodówki na 1-2 dni przed konsumpcją w celu połączenia się smaków.

Przepis pochodzi ze strony 'Nina w kuchni' i choć połączenie śledzi marynowanych z marchewką może budzić zdziwienie i lekki dystans to gwarantuję, że smak jest super. Również podeszłam do tego “z pewną dozą nieśmiałości” a teraz przygotowuję je bardzo chętnie bo są lubiane przez domowników i gości.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja