Kuchnia Kierowcy

[ŚWIĘTA] Zupa-sos grzybowy

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

ok. 600 g mrożonych grzybów leśnych
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
300 ml śmietanki 30 %
pół pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Grzyby gotujemy do miękkości.
2. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na maśle.
3. Grzyby wrzucamy na patelnię, smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Można delikatnie podlać wodą z gotowania.
4. Przelewamy w słoiki i delikatnie polewamy od góry oliwą.
5. Słoiki pasteryzujemy - http://www. kuchniakierowcy. pl/porady, wekowanie, 32. html

Przed podaniem zaciągamy zahartowaną śmietanką.

Jeśli chcemy przygotować na bazie sosu zupę:
1. Gotujemy wywar warzywny - około 2 litry.
2. Blendujemy 1/3 sosu na gładką masę.
3. Resztę sosu i zblendowaną masę dodajemy do wywaru.
4. Śmietanką zaciągamy na samym końcu.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja