Kuchnia Kierowcy

[ŚWIĘTA] Ale pasztet...!

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1kg łopatki bez kości
500 g wątróbek drobiowych
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 średniego selera
sól morska
świeżo mielony pieprz
1 łyżka majeranku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
kilka suszonych grzybów leśnych
2-3 łyżki masła
3-4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu, wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso.
2. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowy, ziele angielskie, namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia.
3. Wątróbki oczyścić, zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
4. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa, grzyby, osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1, 5 szklanki), doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
5. Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę.

Tak zapasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej wtedy należy drugiego dnia ponownie pasteryzować słoiki 40 minut.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja