Kuchnia Kierowcy

Poznański barszczyk czerwony

  
Autor - Anira
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

1 szklanka fasoli "Jaś"
20 dkg dowolnej wędliny ( mogą być okrawki)
10 dkg wędzonego boczku
2 średnie lub 3 małe buraki
5 ziemniaków
1 kawałek marchewki
1 kawałek pora
1 kawałek pietruszki
sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku
2 jajka
pół łyżki soku z cytryny lub octu
3 - 4 łyżki śmietany
szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Fasolę "Jaś" namoczyć dobę wcześniej. Gotować w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem kiełbaski i boczku, aż będzie niemal miękka. Buraczki pokroić w kosteczkę i dodać do gotującej się fasolki z mięsem, po 30 minutach dorzucić ziemniaki i pokrojone lub starte warzywa oraz roztarty ząbek czosnku. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodać pół łyżeczki soku cytrynowego lub octu dla poprawy koloru i szczyptę cukru do smaku.
Dwa jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Serwować jak na zdjęciu, z łyżką kwaśnej śmietany, lub klarowny.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja