Kuchnia Kierowcy

Wołowinka po węgiersku z azjatycką nutą

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

Wołowina - 15 do 20 dkg, mogą być burgery wołowe
Ryż - może być zwykły, ja wolę brązowy
Fix do potraw węgierskich - 1/2 opakowania
Pół papryki, pół cebuli - warzywa powinny być spore
olej sezamowy - 1/4 łyżeczki
sos sojowy - według uznania
odrobina śmietanki, może być taka do kawy
Odrobina oleju, oliwy lub masła do smażenia
Przyprawy i zioła według uznania

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż na sypko z odrobiną soli. Aby był sypki nie gotować przez pełne 10 czy 12 minut, ale wyłączyć chwilę wcześniej, aby doszedł sam w wodzie.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem do smażenia wrzucić wołowinę, mogą być gotowe burgery z surowego mięsa, mogą być kawałki jak na gulasz. Smażymy, aż mięso zacznie się rumienić, ale nie solimy, aby mięso nie stwardniało. Następnie do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w spore paski cebulę i paprykę, i redukujemy ogień. Gdy wytworzy się sos z papryki, cebuli i mięska dodajemy sos sojowy i olej sezamowy ( ten ostatni zapobiega rozpadaniu się mięsa w czasie smażenia - sprawdziłem czterokrotnie; prawda) oraz dodajemy rozprowadzony w wodzie.
Pozostawiamy na wolnym ogniu na 15 min, mieszając od czasu do czasu.
Podajemy z odsączonym z wody ryżem na sypko. Z podanej ilości produktów można przygotować dwie porcje obiadowe.
Smaczności;)

Dodatkowe informacje:

  • bardzo pikantne

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja