Kuchnia Kierowcy

Pasta z soczewicy do kanapek

  
Autor - syjAnka
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

szklanka suchej, czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
1/3 szklanki ziaren słonecznika
czubata łyżeczka słodkiej papryki
łyżka oleju dobrej jakości ( u mnie rzepakowy, tłoczony na zimno)
duży ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do czasu kiedy wchłonie wodę.
Na patelni podsmażamy ziarna słonecznika aż nabiorą złotego koloru i ładnie będą pachnieć.
Do soczewicowej masy dodajemy ząbek czosnku, przyprawy, słonecznik, oliwę i koncentrat.
Blenderem miksujemy wszystko na pastę. Przekładamy do słoiczków i wekujemy w piekarniku.

Z podanych składników wychodzą dwa słoiki 0, 5l, ale najlepiej zrobić kilka mniejszych, żeby jeden był na jeden-dwa posiłki.

Pasta jest bardzo smaczna i zdrowa: ) za kilka godzin dodam zdjęcia.

Przepis skradziony z blogu http://zdrowie-przez-kuchnie. blogspot. com

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja