Kuchnia Kierowcy

Domowa Zupa/Sos dla ukochanego

  
Gotuj z etransport.pl
Autor - Yva ®
Grupa: Patenty / Sposoby / Sztuczki
Wszystkie Panie Domu gotują podczas nieobecności naszych Panów zupy dla siebie, dzieci. Przy tej okazji możemy podzielić się z wyśmienitym smakiem naszej zupy z naszym ukochanym kierowcą ( mężem, synem, przyjacielem). Proponuję każdej Pani jeśli gotuje jakąkolwiek zupę ugotować jej troszkę więcej by napełnić 2-3 duże słoiki. A zabieramy się do tej czynności prosto: gotujemy więcej zupy i w momencie jak ją już mamy zagęścić to by dłużej zachowała swoją świeżość wlewamy taką gotująca się z wszystkimi składnikami mięsno-warzywnymi do słoika i natychmiast zamykamy nakrętką, przewracamy do góry dnem aż słoik wystygnie. Po wystygnięciu przechowujemy taką zupę w słoiku przez co najmniej 24 h w lodówce, następnie raz pasteryzujemy ( przepis pasteryzacji jest podany na et ) ja polecam pasteryzowanie kilku na raz słojów przez 60 minut w tem. 130 stp, C. Po wystygnięciu zupa czeka na naszego kochanego w lodówce i można spokojnie mu kilka takich słoików zapakować w drogę. Z poleceniem by je zjadł w pierwszej kolejności i przechowywał w miejscu chłodnym, nie polecam w okresie letnim bo tego sama nie wypróbowałam. Wypróbowałam takie zupy w ciągu tygodnia od zabrania z lodówki i niczym sie nie różniły od tych zdjętych z kuchenki w dniu w którym się ugotowały. Zanim zapakujemy naszemu ukochanemu facetowi zupki to koniecznie wcześniej musimy go nauczyć je zagęszczać ponieważ nie każdy lubi typowo rosołowych zup. Do zagęszczenia polecam białą błyskawiczną zasmażkę Knorr która się idealnie do tego nadaje i by pamiętał ze zupy takie do których dodajemy śmietanę by dołożył też łyżkę śmietany lub tłustego mleka. Tym sposobem przygotowuję zupę ogórkową, grochową, barszcz ukraiński, flaki, pieczarkową, żurek, kapuśniak i krupnik. Można tym sposobem także przygotować kilka słoików sosów. Jeśli chcemy to można by na zimę wzbogacić w węglowodany i by była bardziej syta zupa to możemy dodać po łyżeczce oleju roślinnego lub smalcu. Chyba ze na tłusto jest gotowane to nie ma już potrzeby zupy czy sosu wzbogacać: )

Wasze komentarze

Yva ®
2011-11-12 13:26:04
właśnie tym sposobem dzisiaj zrobiłam sos z wieprzowiny i podgrzybków ( już zagęszczony z dodatkiem śmietany ) . Jest idealny na kolację z francuską bagietką. Polecam
pitervos1
2012-01-25 22:54:46
witam dobre... sos dla męża a mięsko... gdzie? . dzieci zjadły??? dla siebie. łapiesz tłuszczyku. hehe. pozdr kierowca z 20 letnim stażem na słoiczkach żonki.
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja